foto zomerlessen copyMaandag 15 juli 08.30 uur, officieel is de vakantie in onze regio ingegaan. Op het schoolplein staat een groepje kinderen te wachten tot de deur opengaat. De poorten van IKC De Kasteeltuyn blijven speciaal voor deze groep kinderen een aantal dagen langer open in de vakantie.

Deze groep is druppelsgewijs vanaf februari ingestroomd op school. De leerlingen die op het schoolplein voor de deur wachten zijn kinderen uit verschillende uithoeken over de wereld. Na een lange vlucht en sommige na veel onzekerheid over hun eigen toekomst kregen de gezinnen te horen dat zij in Nederland mogen blijven.

De Nederlandse taal

Zoetermeer was de stad waar ze een nieuw bestaan mogen opbouwen. Waar hun kinderen ook naar school mogen gaan, waar ze weer onderdeel van een samenleving mogen zijn. Deze leerlingen werden onderverdeeld onder de nieuwkomers groepen die Zoetermeer heeft. Op IKC De Kasteeltuyn zijn er twee groepen voor nieuwkomers. In de eerste groep stromen de leerlingen in. Wanneer zij verder zijn in de Nederlandse taal, meestal na een jaar, stappen ze over naar de tweede taalklas. In deze klas spreken, lezen en begrijpen de leerlingen de Nederlandse taal al beter. Een volgende stap, ook meestal na een jaar, is de reguliere groep.

Wanneer de deur opengaat staan er voor de leerlingen twee bekende gezichten voor de klas. Meesters Andy en Benjamin hebben vanaf februari lesgegeven aan de meeste leerlingen die nu deelnemen aan de extra zomerlessen. De meesters werken in de ochtend verder op het niveau van de leerlingen. Het programma Vos en Haas en een speciaal programma voor woordenschat wordt gebruikt om de leerlingen nog even een extra boost te geven richting de zomer.

Zomerlessen een succes

In de middag zijn er sportlessen en werken de leerlingen aan een muziekproduct verzorgd door V's Sports & Entertainment. Tijdens de laatste dag treden de leerlingen op voor hun eigen ouders. De zomerlessen zijn een succes, de kinderen komen met plezier naar school en er werd zelfs gevraagd of ze niet de hele zomer les konden krijgen. Het bestuur van IKC De Kasteeltuyn, OPOZ, heeft met succes een subsidie aangevraagd voor deze leerlingen. Voor komend schooljaar wordt er al gekeken naar een continuering van het programma. Maar nu eerst mogen ook deze leerlingen genieten van de vakantie. Tot 26 augustus, dan zullen ze waarschijnlijk weer staan te trappelen om te beginnen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-