Zó! Zoetermeer nam het initiatief om het college met een motie te vragen om een einde te maken aan de onveilige stalling van scootmobielen bij woningen en goede oplossingen te zoeken voor de mensen die een scootmobiel nodig hebben. Bijna alle andere fracties deden mee met het indienen van de motie die in april 2013 werd aangenomen en waarop het college nu heeft gereageerd met een pakket aan maatregelen.

ScootmobielDe stalling van scootmobielen blijkt vaak een gevaar op te leveren voor de brandveiligheid. Het apparaat zelf kan, als het in brand komt te staan, zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarnaast staan de scootmobielen ook nog al eens op plaatsen waar ze in de weg staan als bewoners snel moeten vluchten.

Zó! kwam met de motie nadat uit een inventarisatie en een bijeenkomst van de OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenbonden) duidelijk was geworden dat er grote problemen waren met het stallen van de scootmobiel. Op sommige plaatsen wilden ouderen graag een scootmobiel gebruiken maar konden zij hem niet kwijt, op andere plaatsen had de brandweer aangegeven dat er te onveilige situaties waren ontstaan.

Om scootmobielen veilig te stallen en op te laden kunnen flinke bouwkundige aanpassingen nodig zijn die de corporaties moeten uitvoeren. De gemeente en de woningcorporaties hebben afgesproken dat – naast een betere handhaving – vóór 1 december van dit jaar duidelijk moet zijn welke aanpassingen nodig zijn, zodat binnen een jaar kan worden begonnen met het uitvoeren van de haalbare aanpassingen. Ook wordt afgesproken dat corporaties wooncomplexen meer ‘levensloop-bestendig’ zullen maken als er gebouwd of gerenoveerd wordt.

In die gevallen dat een veilige stalling echt onhaalbaar is, krijgen de bewoners géén toestemming om een scootmobiel te stallen. In de nieuwe Wmo-verordening komt te staan dat de gemeente géén scootmobiel verstrekt als een veilige stalling niet geregeld kan worden. In die gevallen wordt samen met de cliënt gekeken naar mogelijke alternatieven, zoals een kleine inklapbare scootmobiel, of een rolstoel met hulpmotor die in de woning zelf gestald kunnen worden.

Fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer, Marijke van der Meer, is blij dat de gemeente maatregelen heeft aangekondigd. ‘Het heeft erg lang geduurd maar nu zijn er duidelijke plannen om op veel locaties verbeteringen te realiseren. Daar zijn we blij mee. We zullen goed blijven volgen of die verbeteringen daadwerkelijk worden uitgevoerd zodat zoveel mogelijk mensen die een scootmobiel nodig hebben, die daadwerkelijk kunnen gebruiken en op een veilige manier bij hun woning kunnen parkeren en opladen.'

 

 https://www.cda.nl/zuid-holland/zoetermeer/

http://zoetermeer.sp.nl/

http://zozoetermeer.nl/

http://www.zoetermeer.vvd.nl/

http://pvdazoetermeer.nl/

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

wmo

-advertenties-

-goede doel-