20160918 89393Het zijn spannende tijden voor de Zoetermeerse karatevereniging Tomo No Kai. Het Europees Kampioenschap wadoryu-karate staat voor de deur. Van 30 september tot 2 oktober vechten de karateka in Rotterdam om de Europese titel. Maar hoe is het nu om mee te doen aan zo'n groot toernooi. Vijf EK-gangers vertellen.


Net als 10 jaar geleden is het EK in Nederland. Van Tomo No Kai komen er zeventien karateka uit voor Nederland in verschillende leeftijdscategorieën bij het onderdeel: kata en tanto dori. Kata is een vastgestelde vorm waarbij er een levendig gevecht tegen meerdere tegenstanders wordt nagebootst en tanto dori is een mesgevecht en -verdediging tussen twee partners.

Knallen!

Meedoen aan een EK: hoe is dat? De vriendinnen Inge (14) uit Naaldwijk en Marjolein (14) uit Zoetermeer hebben elkaar leren kennen bij de karateschool en staan nu voor de tweede keer op een EK. Inge: "We hebben er samen keihard voor getraind. Voor tanto dori mesgevecht staan we nu voor de eerste keer op het EK. Dat is best gaaf!” Marjolein ziet nog een ander voordeel: "Wij kunnen samen knallen op het EK!”

Spannend

Rahul (14) woont pas een jaar in Zoetermeer. Na zijn verhuizing maakte hij de overstap naar Tomo No Kai en werd direct geselecteerd voor het EK. "Ik kijk er het meest naar uit om mijn kata te laten zien op een Europese mat, maar ook om de verschillende niveaus van andere landen te zien en inspirerende mensen te ontmoeten. Het is echt een hele eer, maar tegelijkertijd ook spannend, omdat het toch veel druk op je legt. Het moeilijkste, vind ik, is om me op mijn eigen kata te focussen als ik zie dat een tegenstander iets anders of onverwachts doet.”

Blessure

Roy (14) uit Naaldwijk komt iedere zaterdag in Zoetermeer trainen. "Natuurlijk was het spannend of ik geselecteerd was voor het EK, maar daarna kreeg ik een blessure. En voluit willen trainen met een blessure was heel zwaar. Ik wilde snel op mijn oude niveau komen, maar dat ging niet zomaar. Waar ik nu vooral naar uitkijk is het gebeuren rondom de wedstrijd zelf. Ik loop mijn kata en dat is hetzelfde, maar alles eromheen zoals de zaal en sfeer is anders.”

Meer dan een Europese titel behouden

Martha Pelkman (38) uit Zoetermeer werd vorig jaar derde op het EK in Denemarken. "Ik heb de derde plaats nu een jaar in mijn bezit, maar ik weet ook dat ik hem niet zomaar heb gekregen. En nu mag ik hem dit jaar verdedigen: dat vind ik echt heel gaaf! Maar liever nog stijg ik boven mijzelf uit en ga ik voor goud! Deze titel was voor mij de kroon op een aantal jaren van keihard werken aan mijzelf en aan het karate. Ik ben trots op hoe hard ik gewerkt heb en hoeveel zelfvertrouwen niet alleen deze titel, maar ook het karate mij hebben gegeven de afgelopen jaren.”


De kata en tanto dori-wedstrijden zijn op 30 september. Naast deze traditionele vormen van karate is er ook kumite, oftewel wedstrijdsparren en deze wedstrijden worden gehouden op 1 en 2 oktober. Het hele EK team van Tomo no kai bestaat uit 17 deelnemers: Diwesh Bhoera, Sem Raunegger, Jeremy Neijssel, Matthijs de Jong, Serena Krijts, Carolien ten Have, Marjolein de Heer, Inge Zevenbergen, Roy Dukker, Rahul Bhoera, Lindsay Sinniah, Jurgen Milan, Lucia vd Brink, Shanna de Bruijn, Anoeska Suiker, Martha Pelkman en Rita Soutendijk.

-advertenties-

-goede doel-