Superlatieven schieten bijkans te kort om het fantastische weer van de voorbije eerste zomermaand te typeren. Tal van records werden verbroken, waaronder die van warmste en ook zonnigste junimaand ooit, maar ook het enorme aantal zomerse dagen sloeg alles.

De maand van de zomerzonnewende begon nog tamelijk bescheiden met op 1 juni ‘slechts’ 15 en op de 2e van de maand ruim 17 graden met een afwisseling van zon en wolken. Maar daarna ging het zomerfestijn helemaal los met van de 3e tot en met de 17e vrijwel onafgebroken zon. Eerst kwam het kwik daarbij, met uitzondering van 5 juni (het werd toen ‘maar’ 18 graden) een week lang (ruim) boven de 20 graden uit. Maar vanaf de 8e begonnen we aan een heel lange reeks van zomerse (25+) dagen in onze stad. Daarvan scoorden we hier maar liefst ongeveer 14 waarmee het oude record werd verpulverd. Van de 14 waren er ook nog twee tropisch (30+), namelijk de 11 en de 25; die laatste was met ongeveer 31 graden de warmste van de maand. In het tweede deel van juni waren er naast veel zonovergoten dagen ook enkele bewolkte dagen.

 DSC00476a w  DSC00461a w

Juni was naast superzonnig en -warm ook erg droog

DSC00475a wOmdat het vanaf 13 mei geen druppel meer had geregend kenden we een heel lange, ononderbroken reeks van maar liefst 36 dagen droogte die pas op 19 juni eindigde. Op de 20e viel de meeste regen van de maand in Zoetermeer: van ruim 12 mm aan de oostkant van de stad tot een paar mm aan de westkant. Hoewel het weer tegen het eind van de maand onstabieler werd, kwam er in Zoetermeer nauwelijks meer neerslag bij. Per saldo betekent dit dat we te maken hebben met een grote droogteperiode waarbij onze regio een van de droogste van Nederland is.

Een paar weerrecords van juni nog eens op een rij gezet

  • Juni was recordwarm wat des te opmerkelijker is omdat het vorige warmterecord voor de eerste zomermaand pas 2 jaar geleden ook al verbroken werd,
  • Het was een extreem zonnige maand die zich waarschijnlijk gaat voegen bij de top-drie van zonnigste maanden ooit gemeten (ongeacht welke maand),
  • Er waren er in Zoetermeer maar liefst 27 warme dagen (+20), ook nog nooit vertoond,
  • Ongeveer de helft van de dagen was zomers, een ongekende luxe,
  • Een zo lange ononderbroken droogteperiode van 36 dagen is nog nooit gemeten in Nederland.

 

DSC00477a wJuli start wisselvallig

De eerste dag van de tweede zomermaand verloopt voor de verandering aan de natte kant. De dagen erna komt de zon er weer bij, maar kan er ook een bui vallen; ook zal de wind zich laten gelden. Met temperaturen van ruim 20 graden is het niet onaangenaam. Het ziet er nu naar uit dat het tegen het eind van de komende week weer warm wordt. Mocht juli inderdaad de hoogzomerse draad weer oppakken dan stevenen we misschien weer af op een Grote Zomer zoals vooral in 2018, maar ook vorig jaar het geval was.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-