DSC00547a wDe laatste zomermaand begon en eindigde met veel regen, maar daar tussenin hadden we een fijne periode met warm, droog en zonnig zomerweer. Augustus trok aanvankelijk de koele en onstabiele lijn van eind juli door.

Juist tijdens de zogenaamde hondsdagen die vaak de warmste periode van het jaar vormen, werden we geplaagd door koel weer met vrijwel dagelijks flinke regenbuien. Zo viel er op de 6e in onze stad de grootste plens water (ongeveer 30 mm) van de maand. En op de eerste 10 dagen van de oogstmaand bleef het kwik overdag op 1 dag na onder de 20 graden steken. Dat stemde somber over de rest van de zomer, maar gelukkig werd het op de 6e plots weer ruim 20 graden en de dag erna scoorden we in Zoetermeer alweer een zomerse dag van 26 graden.

 

DSC00557a wEen zomers middenstuk van de oogstmaand

Van de comeback van het zomerweer konden we ruim twee weken genieten. Het was toen rustig, zonnig en warm, hoewel we in Zoetermeer geen grote uitschieters naar boven hadden: de 14e was de warmste dag met ruim 26 graden. We scoorden in deze periode het mooie totaal van pakweg 6 zomerse dagen in onze stad. De tropische grens van 30 graden werd hier dus bij lange na niet gehaald en dat was een heel contrast met vorig jaar toen een lange hittegolf augustus tot de warmste uit de hele meetreeks maakte. De voorbije oogstmaand verloor tegen het einde zijn greep op de zomer: het kwik haalde niet of nauwelijks meer de 20 graden en er vielen weer (pittige) regenbuien.

 

Augustus viel vooral op door veel regen

Er viel afgelopen maand ruim anderhalf maal zoveel regen als normaal in onze stad en daarmee valt augustus als ‘erg nat’ te typeren. Maar qua gemiddelde temperatuur viel het alleszins mee want die was ongeveer normaal. Dat laatste gold ook voor de hoeveelheid zonneschijn.

 DSC00552a w  DSC00553a w  DSC00556a w

De zomer was als geheel erg warm en zonnig

Als we terugblikken op het hele zomerseizoen dan springt natuurlijk de recordwarme en dito zonnige junimaand op. Juli en augustus waren wat zon en warmte normaal en als we de drie maanden bij elkaar nemen dan is de zomer per saldo bijzonder warm en zonnig geweest. Ze behoren in beide opzichten tot de top tien ooit gemeten. Juni was erg droog maar de andere twee maanden te nat en al met al was de zomer aan de natte kant. Wat tenslotte opviel was dat de zomer hier geen hittepieken kende: de 32 graden van 8 juli was de warmste dag van deze zomer.

 

September pakt de (na)zomerse draad weer op

Na een natte start op vrijdag de 1e lijkt de eerste herfstmaand meteen in het eerste weekend de goede kant op te gaan met zon en temperaturen ruim boven de 20 graden. De komende week kan het zelfs zomers warm worden. Hopelijk houdt september dat daarna vol en koersen we af op een fijne nazomer.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-